Holčičí Berlín - ne zrovna #nadámičku

20161113

Od mé poslední návštěvy Berlína uplynuly tři měsíce a já se po té době budu snažit si vzpomenout na co nejvíce podrobností, které by mohly zlepšit návštěvu někoho jiného. Za moc časté skloňování slova káva a kavárna se předem omlouvám, ale to my kávoholici občas často děláme.
Den 1
Do Berlína jsme s Evčou vyrazily s Eurolines a za nás dáváme velké mínus a příště valíme opět Regio Jetem. Nedostaly jsme slibovanou vodu, celou cestu nešla wifi a ještě jsme neměly ani tušení, že máme tři čtvrtě hodiny zpoždění, takže tam na nás chudák druhá Evča musela celou dobu čekat. Po nadšeném přivítání jsme se přesunuly S-bahnem k Evče na byt ve čtvrti Gesundbrunnen. Po rychlém vybalení a převlékání se dostavil kofeinový deficit a tak jsem holky nalákala na nejlepší cheesecake do Five Elephant. Cheesecake byl super, ale ještě víc mě nadchlo ledové Flat white, které mi většinou přijde všude bez chuti. S cukrem místo krve jsme se procházely kolem řeky a usadily se na náplavce u East Side Gallery. Musely jsme přeci někde v klidu probrat vše, co se za posledních pár měsíců stalo a když nám vyhládlo, tak jsme se zašly najíst nažrat do nedalekého Burgermeistera. Po pořádném základu jsme vyrazili do víru čtvrti Friedrichshain objevovat místní cool (pivní) bary. Hops & Barley už jsem znala z minula a evidentně je to vyhlášený podnik, protože jsme si pivo musely vypít na obrubníku u silnice. Nikde se nedalo moc zakotvit a tak jsme se přesunuly na Warschauer Strasse, ale jelikož se nám do žádného z klubů nechtělo, tak jsme šly nakonec poměrně brzy domů.

Den 2
Druhý den jsme začaly opět velmi vydatně a to sice snídaní v Dunkin Donut. Nejlepší byl ten s javorovým sirupem a ten kýbl ledové kávy! Jelikož byla zrovna neděle, tak jsme měly v plánu spíše odpočinkový program v Mauer Parku. Nejvíc jsme se těšily na karaoke, které se tam každou neděli ve tři koná. Cestou jsme ještě omrkli památník berlínské zdi a prošli část ulice, na které najdete různé součásti "výstavy". Karaoke v Mauer Parku nás nadchlo! Nebýt toho šíleného vedra, tak bychom tam vydržely až do konce. Ta bezprostřednost, milost a podpora všech lidí. Byl to vážně skvělý zážitek! Na mém instagramu (@klara_iteza) najdete i krátké video. Naprosto dehydrované jsme si někde potřebovaly odpočinout. Jenže byla neděle. Evča nás nakonec dovlekla na Klunkerkranich, což je střešní bar v jednom obchodním centru, odkud je skvělý výhled na Berlín viz první fotka. Tam jsme se taky nechaly zvěčnit ve Photokabine, což je mimochodem v Berlíně povinnost, ale nebojte že byste nějaký nenašli, jsou skoro na každém kroku. Zbývalo nám ještě docela dost času a tak jsme si koupily večeři a vydaly se na bývalé berlínské letiště Templehof. Je to přesně takové to místo, kde se dá jen tak chillovat. Je tam spousta ploch vyhrazených pro různé činnosti. Někde můžete venčit psy, jinde grilovat a jinde zase hrát různé hry. V současnosti je tam také sídlo běženců. Na Templehofu jsme zažily krásný západ slunce a vyrazily domů, protože další den jsme si chtěly přivstat.

Den 3
Další den nás čekaly nákupy v Primarku. Ještě předtím jsme ale skočily na rychlou kávu do The Barn a taky pro malý suvenýr. Primark mě osobně trochu zklamal, ale poslední dobou stejně raději nakupuji jinde a smysluplněji, protože ruku na srdce ... když něco stojí 3 Eura, tak se odolává dost těžko. Zatímco holky stále nakupovaly tam, tak já se šla podívat do Dm, kde jsem se vyžívala mnohem víc. Stihla jsem se i pokochat hodinami na Alexanderplatzu, pak vyzvednout holky a rychle hodit věci do bytu. Uvařily jsme si oběd a vyrazily opět ven. Kávu jsme si daly v Oslo kaffebaru a byla super a navíc měli moc milou obsluhu, která vyhověla mému nevyřčenému přání mluvit německy a nepřepla automaticky do angličtiny. Danke schön. Odpoledne nás čekalo kulturní okénko, takže Reichstag, Brandeburger Tor, pračka kde sídlí Merklová a Potsdamer Platz. K večeři jsme si daly humus v Dada falafel a random Currywursty. Tomu se totiž říká rovnováha :D Pak už jsme si jen decentně prošly večerní Berlín a už dost uchozené si šly lehnout.

Den 4
Domácí Evička musela jít do školy a tak jsme se s tou druhou Evičkou musely zabavit samy. Rozhodly jsme se nejdřív jet podívat na univerzitu, kde Evča studovala a udělaly jsme dobře. Bylo to zase něco jiného a trochu vytržení od toho typického turistického programu. Navíc jsme se projely historickými stanicemi metra, což taky stálo za vidění. V poledne jsme si vystály frontu na Mustafa's Gemüse Kebap. Následovala rychlá zastávka v Silo coffee (největší zklamání výletu!)  a odpoledne jsme se vydaly na další nákupy, tentokrát do Urban Outfitters, Forever 21, Muji a &other stories. Tam jsem se zamilovala do vůně Punk Bouquet a doteď sakra lituju, že jsem si nekoupila větší balení a že nedělají parfém. Pak jsem absolutně vyčerpané zašly na další kávu do Father Carpenter (top!) a pak už jen hodinu čekaly v obchoďáku na lavičce na Evču, až nás vyzvedne. Koupily jsme si nějaký dobroty a šly si sednout do Tiergarten.  No a jelikož to byl poslední večer, tak jsme se ještě hecly a šly se bavit. Nakonec jsme opět skončily poblíž Warschauer Strasse a jely domů nočkou. Vzhledem k programu jsem tento den ani moc nefotila.

Den 5
Bylo naprosto hnusně. Holky šly vrátit nějaké věci do Primarku a já tak měla čas obejít si ještě pár bister a kaváren a nikoho tím neobtěžovat :D Moc jsem si pochutnala v Superfoods & Organic Liquids na raw cocoa chia kuličkách. Na kávu jsem si zašla do Coffee Disktrikt a byla tak naštvaná! Naštvaná, že jsem tam nešla dřív, když jsem měla ještě hromadu bankovek, protože jsem měla takovou chuť na ty jejich snídaně, ale peněženka řekla ne. Takže jen cappuccino a příslib, že až budu zase v Berlíně, tak sem rozhodně musím hned první/druhý den. Pro magazínofily doporučuji obchod SODA - designové porno. Na Alexanderplatzu zřejmě nastal konec světa. Voda byla nateklá i v metru, které nejelo a my tak musely domů oklikou a doufaly, že stihneme zabalit a dostat se včas na nádraží. To se podařilo a nás tak čekala dlouhá cesta domů.

Shrnutí
Byla to má několikátá návštěva Berlína, ale mám pocit, že až teď jsem ho opravdu poznala a dokázala se bez problému orientovat. A právě proto jezdím na určitá místa ráda opakovaně. Ráda si tam pak připadám jako doma. Kavárny stále nemám odškrtnuté všechny, ale také vím, že jsem v Berlíně nebyla naposled a že to bude takové to místo, kam budu ráda jezdit klidně každý rok. Načerpat energii, inspiraci a chuť žít. Protože tam se prostě dokážu uvolnit a kašlat na to, co si kdo myslí. Proto doporučuji Berlín každému, kdo potřebuje upustit páru a trochu nad sebou ztratit kontrolu, v tom dobrém slova smyslu.

1 comment

Děkuji za komentář!

Latest Instagrams

© Poslední nok. Design by Fearne.