Rychlý pórkový krém + návod jak se u jeho vaření zabavit

20150629

Určitě máte takové ty dny, kdy je potřeba něco uvařit, ale vy nemáte zrovna moc času nebo jste nemocný nebo se vám prostě jen nechce. U mě se včera sešly všechny tyhle případy najednou! Navíc na nemoc je polévka stejně nejlepší. U nás doma frčí pořádně husté krémové polévky. Nejoblíbenější je pak dýňová, ale to loupání slupky by mě asi připravilo jak o síly, tak o nervy. Takže jsem se rozhodla pro pórkovou, protože ta je prostře nejjednodušší. Neděste se celkové doby přípravy, většinu času budete moct hrát třeba Osadníky nebo žolíky stejně jaky včera my :)

Doba přípravy: 10 minut + 25 minut vaření + 10 minut stání + mixování

Ingredience
2 pórky
50 g másla
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku
3 menší brambory
sůl
pepř
cca 1 litr vývaru (já se přiznám, že někdy použiju bujon, protože na vývar nemám čas - 1 kostičku na 1 litr - ale dá se i případně koupit ve sklenici - zasloužím si dvacet na holou)
Postup
Pórky si nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Připravte si vývar a udržujte ho horký. V hrnci nechte na mírném plameni rozpustit máslo s olejem a přidejte pórek, plamen zvyšte do 2/3 polohy a pórek pár minut občas promíchejte, aby se celý obalil v tuku a pustil chuť. Po chvilce přidejte i česnek. Až ucítíte vůni a pórek bude trochu povadlý, přilijte vývar a přiveďte k varu. Mezitím si oškrábejte brambory, nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Teď máte 25 minut času. (Já stihla prohrát v Osadnících :D) Po 25 minutách vypněte plamen a nechte polévku trochu vychladnout. (Dejte si kolo žolíků!) Pak už jen všechno rozmixujte tyčovým mixérem a popřípadě dosolte a dopepřete. Muži jsem polévku servírovala s česnekovým olejem a sobě s jarní cibulkou, oboje bylo super. Dobrou chuť!

3 comments

  1. Skvělé! My si teď s mužem oblíbili hráškový krém, je to taky jednoduchý jako facka a když si ještě dáme tu práci a oprančíme si slaninku do křupava a nějaké krutonky - slast <3 Už jsem na ni zase dostala chuť :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo! Máš pravdu, hráškový je taky super, mňam :)

      Delete

Děkuji za komentář!

Latest Instagrams

© Poslední nok. Design by Fearne.