Tipy z Febio festu 2013

20130327

Dneska tu mám pro Vás filmové tipy z proběhlého Febio festu. Je to vlastně můj první takový článek, tak nečekejte zázraky. Záměrně jsem nechtěla moc prozrazovat děj, protože vím, že některým lidem to opravdu vadí. Přikládám i odkazy na čsfd, kde si můžete přečíst komentáře již zkušenějších kritiků. Budu ráda za vaši zpětnou vazbu a ještě radši, když mi napíšete, že jste některý ten film viděli a dáte mi vědět, jak se Vám líbil. Jinak zítra odjíždím slavit Velikonoce na Slovensko, tak Vám přeji příjemné prožití svátků jara :)

Laponská odysea
Zápletka prakticky o ničem, ale co z toho dokázali autoři vytřískat, je neuvěřitelné. Od začátku do konce jsme se smála a přála si, aby tahle jízda za set top boxem jen tak neskončila. Pokud máte rádi komedie (nemyslím tím prcičky), tak vřele doporučuji! Navíc ten krásný jazyk (finština), radost poslouchat :)


Help!
Beatles prostě stále táhnou. Film starý už desítky let a já byla nadšená. Obzvlášť se mi líbila ta scéna ve sněhu, kterou považuje za nejlepší i samotný pan režisér. To je vlastně asi ta druhá nejlepší věc na Febiu (krom opravdu velkého výběru filmů), že po většině filmů je i nějaká ta beseda s režisérem či s producentem a vy se tak dozvíte něco ze zákulisí a třeba Vám pak i snímek trochu víc přiroste k srdci. Mně se to tedy s Help! stalo. Zápletka opět trochu o ničem, ale zábava to teda byla!


Odhalený přístav
Další finský film, ale tentokrát jde o trochu jiný žánr. K vidění je osm smutných příběhu lidí z paneláku. Narazíte zde na nevěru, šikanu, rakovinu i na další. Některé příběhy jsou opravdu velmi zajímavé a podle tvůrců je to obraz současného Finska. No, snad nejsou všichni Finové takhle nešťastní. Každopádně se jedná o výborný film.


Sezení
Tohle je už snímek trochu komerčnějšího ražení. Příběh Marka s obrnou a jeho sexuální terapeutky (Helen Hunt) je velmi milý. Nečekejte ale klasicky mrzutého postiženého. Jestli se Vám líbil film Intouchables, tak se Vám pravděpodobně bude líbit i tento a jestli se Vám jako mně nelíbil, tak se Vám bude líbit stejně.







Final Cut - Dámy a pánové
Tady se opravdu nejedná o tradiční film. Jedná se vlastně o sestřih jiných filmů a následné poskládání scén do nového, ne však složitého příběhu. Přítel byl nadšený, já už tolik ne. Nápad je to skvělý, provedení také výborné a výběr filmů perfektní, ale mě to střídání herců prostě tak nějak rušilo. 





Rare exports
Upřímně stále ještě nevím, co si o tom (třetím finském) filmu mám myslet. Netuším, jestli to byl horor nebo komedie a netuším, jestli bylo lepší se smát nebo se chytat přítele za ruku, jako jsem to dělala, ale bylo to prostě hustý (pardon za ten výraz, ale nic jiného to asi nevystihuje lépe). Trošku jiný příběh o Santa Clausovi než známe, ale nevím, který z těch dvou je mi sympatičtější...








6 comments

  1. Poslední 3 mě moc nezaujaly, ale zbytek musím vidět!

    ReplyDelete
  2. Ani jeden neznám, ale určitě si některé stáhnu!:)

    ReplyDelete
  3. Já byla na norském Kon-Tiki, a ten byl famózní.

    ReplyDelete
  4. To Sezení mě zaujalo, Intouchables úplně zbožnuju :D

    ReplyDelete

Děkuji za komentář!

Latest Instagrams

© Poslední nok. Design by Fearne.