Dnes mi mamka udělala radost a upekla tenhle výborný podzimní koláč. Je jednoduchý a suroviny máte doma a přitom z toho vzejde taková dokonalost! Pomyslnou třešničku na dortu/koláči tvoří čerstvá šlehačka.
Ingredience na jeden plech:
260g polohrubé mouky, 200g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 240g másla nebo Hery, 4 vejce, 6-8 jablek, 4 lžíce medu, skořicový cukr, mouku a tuk na vymazání a vysypání plechu, smetana ke šlehání
Postup:
Vymažeme a vysypeme si plech a předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 150°C a elektrickou na 170°C). Máslo nebo heru utřeme s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a žloutky. Z bílků a druhé poloviny cukru uděláme sníh. Obě hmoty lehce promícháme dohromady a postupně do no nich přimícháváme mouku. Vzniklé těsto přemístíme na plech a pořádně rozmažeme do stran - vychytávkou je použít na to mokré ruce, na které se těsto nemá šanci lepit. Těsto hned dáme předpéct na 15 minut do trouby. Mezitím si oloupeme jablka a nastrouháme je na plátky. Předpečený korpus necháme chvilku vychladnout a poté ho potřeme medem. Navršíme na něj jablka a posypeme skořicovým cukrem podle chuti a znovu plech dáme do trouby. Pečeme ještě dalších 20-25 minut a ke konci na pár minut zvýšíme teplotu a necháme cukr zkaramelizovat. Koláš je ejlepší ještě teplý s pořádným kopcem šlehačky. Mňam!
Vypadá to skvěle!
ReplyDeleteTaky mám podobný blog jako ty a potom mám blog o pečení, a píšu tam recepty:) Budu ráda když se podíváš :))
jablíčka nezklamou :)
ReplyDeleteTo vypadá dokonale! Nám dnes pekla babička jablkový závin a taštičky! :)
ReplyDeleteYummi! Děláš mi chutě a to není fér :D
ReplyDeleteWow to vypadá skvěle :) Mamka dneska pekla klasický štrůdl, ale je úžasný. Já se chci pustit do mrkvového dortu, snad příští víkend.
ReplyDeleteJo ten bych taky někdy ráda zkusila :)
Deletemnam to vypada vyborne
ReplyDeleteTen vypadá skvělej :) Jen takovej dotaz...v ingrediencích píšeš 4 vejce ale v receptu vidim jenom 2...jak to teda je? chtěla bych se do něj pustit :)
ReplyDeleteJé pardon! Je to ze čtyř vajec jako je v ingrediencích. Mám to napsaný jako recept do kulaté formy z poloviční dávky, tak jsem to přepisovala a omylem jsem tam napsala jen ty dvě. Teď už by to mělo být v pořádku, snad se povede a bude chutnat, dej vědět :)
DeletePekla jsem ho ráno a už tu mam posledních pár kousků ;) Je vážně výbornej, díky moc za inspiraci ;)
DeleteTak to jsi mi udělala radost :-) A není zač, asi se budu teď o recepty dělit častěji, protože budu muset častěji vařit :)
Deletevypadá skvěle, mňam!
ReplyDeletevypadá skvěle :) podzim a jablečné dobroty k sobě neodmyslitelně patří :) ale dneska jdu pro změnu péct mrkvový dort - asi po padesáté, ale pořád mi chutná:D
ReplyDeleteJá už se k tomu mrkvovému budu muset někdy dokopat! Až mi děda vyloupe ořechy :D
Deletemy sme dnes mali domace marhulove croisanty tiez som si strasne pochutila:)
ReplyDeletePozyvam ta na prvu giveaway mojho blogu pri prilezitosti jeho tretich narodenin!
http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2012/10/prva-giveaway.html
no ňam!
ReplyDeletemám hlad :)
ReplyDeleteTak ten by som si hneď teraz dala :)
ReplyDeletemňami :) pekla jsem hraběnčiny řezy a jsou uplně boží! :)
ReplyDeleteTy jsou nejlepší!
Deleteopsala jsem si recept, vypadá dost lákavě-tudíž vyzkouším:-)
ReplyDelete