cooking

20120913

Někdo si možná všiml, že ráda vařím a že ráda vařím hodně chodů a pro hodně lidí. Tentokrát jsem vařila chodů pět, ale holky jsme byly jen tři. Kluci samozřejmě na naše jízdy nesmí. Pouštěly jsme si Avengers a řeknu Vám, že mít domácí kino se občas hodí! Teď už ale k jídlu. Opět jsem nevyfotila dezert, ale je to tak lepší, protože když jsme se k němu dostaly, tak už byla pořádná tma a fotka by stejně za nic nestála. On už i ten hlavní chod vypadá tak nějak nefotogenicky, ale podělit se musím i tak :)

Jelly shots
Tuhle dobrůtku s pár promile jsem chtěla udělat už dávno, ale dostala jsem se k tomu až teď a nakonec jsem musela v závěru lehce improvizovat, ale štěstí přeje připraveným.

Budete potřebovat: 250ml višňového džusu, 50ml amaretta, sáček jemně mleté želatiny, 2lžíce cukru krupice, trocha slunečnicového nebo jiného chuťově neutrálního oleje

Postup: Připravte si plastovou dózu hranatého tvaru a dno spolu se spodkem stran vymažte lehce olejem. (V původním receptu se psalo tvořítka na led, ale mně to z nich pak nešlo dostat a tak mi přijde tento můj postup praktičtější.) Do džusu vmíchejte želatinu a nechte jí 10minut nabobtnat. Pak jí začněte podle návodu zahřívat - nesmí se vařit. Po stáhnutí z plamene přidejte cukr a nechte ho pomocí míchání rozpustit. Nakonec přidejte amaretto. Směs pak vlijte do dózy (ideální je vrstva 1-1,5cm). Vše nechce vychladit v ledničce. Poté pomocí nože dostaňte plát na umělohmotné prkénko a můžete vykrajovat tvary jako když pečete linecké cukroví. Já jsem udělala srdíčka a pro efekt jsem je opatrně napíchala na špejle a udělala jsem tak jakoby lízátka.


Modrý sýr s hruškou a ořechy
Tady teď nebudeme mluvit o vaření, ale jednalo se o studený předkrm a osvědčenou kombinaci. Původně jsem chtěla použít rokfor, ale ten jsem v obchodě nesehnala a tak jsem koupila jiný sýr, každopádně byl z Francie a byl moc dobrý. Ořechy jsem naštěstí našla doma od dědy, protože ty jsem taky ještě nikde v obchodech neviděla.

Potřebujete: francouzský sýr s modrou plísní, zelené hrušky, vlašské ořechy

Postup: Zvládne ho každé malé dítě a je mi skoro trapné to psát, ale abych nenarušila řád tohoto článku. Sýr nakrájejte na trojúhelníky, hušky na měsíčky a ořechy podávejte nejlépe celé, ale mně se to nepodařilo tak hezky rozlousknout. Vše úhledně naskládejte na talíř a podávejte.


Francouzská cibulačka
Na cibulačku jsem se opravdu těšila, protože jsem jí jednou měla v restauraci a zas až tak mi nechutnala, ale co si člověk neudělá sám, to nemá.

Potřebujete: 3středně velké cibule, 900ml hovězího vývaru, 50g másla, 1lžíce hladké mouky, sůl pepř podle potřeby, 1bobkový list, světlá bageta, 2hrsti strouhaného ementálu

Postup: Cibule překrojte napůl a následně na půlkolečka. V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo a opékejte na něm cibuli do zezlátnutí (kolem 20minut). Poté jí poprašte moukou a ještě minutku opékejte. Cibuli zalijte vývarem, vhoďte bobkový list a podle chuti přidejte sůl a pepř, ale podle mě není potřeba. Polévku přiveďte k varu a pak stáhněte a nechte jí jen lehce probublávat asi půl hodiny. Pak už jen odstraňte bobkový list a připravte bagetu. Tu nakrájejte na plátky a opečte buď na pánvi na lžíci oleje nebo v topinkovači. Ještě horké plátky (v pánvi) posypte sýrem a podávejte v na talířích s polévkou jako na fotce.


Pečené brambory se zeleninou na způsob ratatouille
Tohle jídlo si s přítelem děláme tak často, že už se nám úplně přejedlo. Takže rada zní, snažte se jeho kouzlu nepodléhat častěji než jednou za týden. Jinak se nedivte že chybí maso, ale nikdo z hostů včetně mě nebyl masový typ.

Potřebujete: nové brambory, lilek, cuketu, červenou papriku, cibuli, směs koření na gyros, slunečnicový ole
Postup: Troubu předehřejte na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a plech vyložte pečícím papírem. Pořádně omyjte brambory i ostatní zeleninu (na brambory doporučuji vzít kartáček). Brambory nakrájejte na tenké měsíčky, lilky s cuketou na špalíčky, papriky na kusy jak Vám přijdou pod ruku a cibuli na širší měsíčky. Vše promíchejte v míse spolu s olejem a kořením a ani na jednom nešetřete. Směs pak rozmístěte na plech a snažte se, aby se vše co nejméně překrývalo. Pečte v troubě 30-40 minut.

Francouzská čokoládová pěna
Čokoládovou pěnu jsem dělala potřetí v životě a až teď se mi povedla podle mých představ. Dříve jsem jí totiž děla jen z opravdu hořké čokolády, ale tentokrát jsem jí trochu naředila mléčnou.

Potřebujete: 90g kvalitní hořké čokolády nad 70%, 90g mléčné čokolády, 1lžíce másla, 3 žloutky a 3 bílky, 2lžíce alkoholu (já použila opět amaretto), 75ml vody

Postup: Do ohnivzdorné mísy rozlámejte na kousky čokoládu, přidejte vodu, alkohol a máslo a postavte na hrnec s trochou vroucí vody (ideálně ještě pod místu vložte příborový nůž, aby mohla pára unikat). Občas směs zamíchejte a nechte úplně rozpustit. Až čokoláda trochu vychladne, tak do ní všlehejte žloutky a úplně nakonec udělejte z bílků tuhý sníh a kovovou lžící pomalu vmíchejte i ten. Snažte se směs jakoby podebírat a míchat skutečně zlehka, aby se sníh neporušil a vznikla skutečně pěna a ne pudink. Pak už jen stačí dát pěnu do misek či skleniček a nechat aspoň dvě hodiny v ledničce.

Doufám, že se Vám článek líbil a že někdo něco vyzkouší a dá mi vědět, jak to dopadlo.

Za chyby se omlouvá, psala jsem to v práci poměrně narychlo, abyste v době mé nepřítomnosti měli co číst.

18 comments

  1. Ty lízátka jsou dokonalé a ten zbytek vypadá taky moc dobře! Mňam!!

    ReplyDelete
  2. všetko vyzerá velmi chutne :) určite niečo vyskúšam,najskor asi tie lízatka (:

    ReplyDelete
  3. jsi šikovná kuchařka! :))
    nejvíc mě zaujaly ty první "lízátka" :) a ten sýr bych si taky dala:)

    ReplyDelete
  4. Zaujala me ty lízátka a francouzská cibulačka, hned jsem na ni dostala chuť :)

    ReplyDelete
  5. Jo ty srdíčka z alkoholu chci dělat taky už dlouho, tak snad se povedou! :) Všechno vypadá skvěle, takový francouzský večer koukám, mnam!

    ReplyDelete
  6. Krásně !
    Mňamózní !!!! :D :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    ReplyDelete
  7. mě to čeká zítra :) 4 chodové menu k narozeninám...tak snad to bude super jako to tvoje :)

    ReplyDelete
  8. K tobě bych šla také na večeři :)

    ReplyDelete
  9. mňam všetko vyzerá skvelo:)


    pozývam ťa na giveaway, na mojom blogu:)

    tuto je link na giveaway:
    http://littlecurlykate.blogspot.sk/2012/09/giveaway-number-2.html

    ReplyDelete
  10. To jsi mi udělala ohromnou radost, hned jsem si všechny tyhle recepty vytiskla a s radostí se dnes na jeden vrhnu :)

    ReplyDelete
  11. wow, to jste teda labuznice..nejvic me nadchly hned ty prvni dva chody! :-)

    ReplyDelete
  12. Páni, rovnou celé menu! Moc se mi líbí ty srdíčka :))

    ReplyDelete
  13. tohle menu mě opravdu uchvátilo!!! miluju francouzskou cibulačku !!!
    vacantfashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. všechno to vypadá skvěle!


    http://worldofadel.blogspot.cz/

    ReplyDelete

Děkuji za komentář!

Latest Instagrams

© Poslední nok. Design by Fearne.